Voor mijn beleggingen maak ik voornamelijk gebruik van drie verschillende brokers: DEGIRO, Trading212 en BUX Zero. En die laatste wijzigt per 1 april 2023 de tarieven, wat nog best wel eens gevolgen kan hebben voor (kleine) beleggers.

De wijzigingen

BUX Zero is tot nu toe een heel goed alternatief gebleken voor andere, duurdere brokers. Naast de fijne werking van de app, kun je hier tegen relatief weinig kosten terecht voor het opbouwen van een mooi portfolio. Maar dat lijkt nu toch wel iets te gaan veranderen.

Dit zijn de wijzigingen op een rij:

Type orderTot 1 aprilVanaf 1 april
US aandelenGratis€0,99
FX Markup (US)0,35%0,25%
Europese aandelen€1,50€1,99
Zero OrderGratis (onbeperkt)Gratis (max 3 per maand)

Dit klinkt allemaal niet zo heel schokkend en zou het hierbij blijven, dan zou er denk ik niet zoveel aan de hand zijn. Maar er is nog iets wat BUX Zero gaat doorvoeren, wat denk ik wel meer impact gaat hebben.

Service Fee

BUX introduceert namelijk vanaf 1 april 2023 een maandelijkse service fee van €2,99. Of je nou veel of weinig belegt, die zal iedereen moeten gaan betalen. En dat kan denk ik nog wel eens nadelig uitpakken voor met name kleine, beginnende beleggers.

Wanneer je bijvoorbeeld met slechts €50 eens per maand een belegging doet bij BUX Zero, kun je dat tot 1 april geheel gratis doen. Door gebruik te maken van een eenmalige Zero Order, kun je bijvoorbeeld zonder transactiekosten een brede wereld-ETF kopen.

Dat kan na 1 april nog steeds gratis (dus zonder transactiekosten), maar de maandelijkse service fee zal dan gaan gelden als een soort verborgen transactie-belasting. Dan wordt beleggen bij BUX Zero ineens duurder voor kleine(re) beleggers. Om die €50 aan belegging per maand te kunnen doen, betaal je immers feitelijk €2,99 (via die service fee). En €2,99 over een bedrag van €50 = 6% “transactiekosten”. Dat is wellicht niet heel aantrekkelijk te noemen.

Grote bedragen zijn aantrekkelijker gemaakt

Ik snap het ook niet zo heel goed. BUX Zero was zo sterk in met name de hoek van beginnende, kleine beleggers. Nu lijkt het erop dat vooral de beleggers met meer geld een voordeeltje halen uit deze nieuwe setup van tarieven.

Als je bijvoorbeeld voor €1.000 per maand belegt en je doet dit via een spaarplan (gratis vanaf 1 april), dan is die service fee van €2,99 verwaarloosbaar (0,3%). En ook de FX kosten op Amerikaanse aandelen gaan omlaag, dus ook dat is voor grotere beleggers aantrekkelijker dan voor kleine beleggers. Immers, het betalen van een percentage loopt in euro's op naarmate je orderbedrag groter is. Kleine beleggers hebben voornamelijk meer last van daadwerkelijke kosten, zoals de nieuwe €0,99 per order (US aandelen).

Wat betekent dit voor mij

Ga ik omwille van deze wijzigingen BUX Zero gedag zeggen? Nee! Voor mij pakt het namelijk helemaal niet verkeerd uit. Ik heb meerdere spaarplannen per maand ingesteld, waardoor ik in de nieuwe setup een voordeeltje heb. Per spaarplan betaal ik tot 1 april 2023 nog €1 per uitvoering. En dat wordt nu gratis. Ik zit er dan ook aan te denken om mijn tweewekelijkse inleg, via een spaarplan, te gaan veranderen naar een wekelijkse inleg. Het is gratis, dus een hogere frequentie van beleggen zorgt dan niet voor extra kosten.

Verder doe ik tot drie Zero Orders per maand wanneer ik ad hoc wat beleggingen wil doen bij BUX Zero. In de nieuwe setup kan ik nog altijd maximaal drie Zero Orders per maand gratis uitvoeren. Dus al met al betaal ik slechts €2,99 per maand in de nieuwe setup, terwijl ik in de oude setup ook al €3 tot €4 betaalde.

Vergeleken met andere brokers

Ok, laten we ook even heel eerlijk zijn. We zijn met z'n allen wel enorm verwend met de opkomst van goedkope brokers. Toen ik begon met beleggen, betaalde ik €6 tot €10 per transactie. Dat was gewoon zo en niemand die er steen-en-been over klaagde. Maar nu vallen we met z'n allen over €3 kosten per maand, om te werken aan de opbouw van een mooi portfolio.

Ja, het is maar wat je gewend bent en ik kan het ook eigenlijk niemand kwalijk nemen. Het is de wereld die voor ons gecreëerd en genormaliseerd is. Maar vergeleken met andere brokers valt het bij BUX Zero nog wel mee. Veel brokers rekenen bijvoorbeeld al €3 tot €5 per transactie en ben je hiermee dus duurder uit dan de nieuwe setup van BUX Zero.

Toch zal het wel even puzzelen worden voor veel mensen. Met name wanneer je simpelweg eens per maand in een brede Wereld-ETF belegt, dan doe je er wellicht verstandiger aan om bij DEGIRO te gaan voor een van die ETF's die in de kernselectie zit. Die transactie kun je namelijk eens per maand gratis doen.

NADEEL is dan wel weer, dat je bij DEGIRO (nog) niet kunt beleggen in fractionele aandelen. Dus heeft iemand slechts €50 per maand om mee te beleggen en de Wereld-ETF kost €70, dan zul je tot de maand erna moeten wachten om dat ene hele aandeel te kopen (€50 + €50 = €100 en dan hou je 30 euro over). Bij BUX kun je wel gewoon fractioneel beleggen en die €50 volledig benutten om beleggingen te doen.

Een andere broker waar ik zit is Trading212 en die doen ook aan fractioneel beleggen zonder transactiekosten (wel FX kosten) en hebben (nog) geen service fee. Geen financieel advies, maar neem zelf anders even een kijkje bij Trading212.

Jouw geld, jouw keuze

We leven in de mooiste tijd met de meeste mogelijkheden om te beleggen. Goedkoop, betrouwbaar, snel, flitsende en minder flashy apps… als belegger kies je gewoon wat het beste voor je werkt. Je hoeft niet bij een platform te blijven als het niet langer bij je past. Leg gewoon alles even kort onder een vergrootglas en bepaal wat je gaat doen. Daar hoef je echt niet dagenlang om te huilen 😉 Het gras altijd ergens groener, totdat het niet meer zo is. Zo gaat dat: alles is continu in beweging en aan verandering onderhevig. Ook bij onze (favoriete) brokers.

Netflix model

Ik vraag me af wat dit gaat betekenen voor andere aanbieders. Gaan we straks ook qua brokers naar een wereld waarin we gebruik gaan maken van een soort abonnements-model zoals bij Netflix, Disney+, AH Premium, Bol.com select etc? Bij de bank betaal je (waarschijnlijk) ook maandelijkse kosten, dus zo gek is het niet.

Misschien is het een voorbode voor wat er nog komen gaat en is BUX Zero gewoon een van de eerste (goedkope) brokers die dit doorvoert. Er moet immers ook verdiend worden, want aan de broker die z'n eigen broek niet omhoog kan houden – daar heb je ook niets aan.

We gaan het zien!

Blijf op de hoogte!

Abonneer je net als 549 anderen op mijn nieuwsbrief. Kies voor directe notificaties zodra er een nieuw artikel online komt en/of de maandelijkse nieuwsbrief.

*Ik stuur je geen commerciële spam, beloofd!

Financieel blogger en actief belegger sinds 2006. Schrijft sinds 2019 via z'n blog en nieuwsbrief over personal finance, investeren en de economie.

Reageer