Trading Experiment

Verreweg de meeste beleggers zullen er goed aan doen om maandelijks passief te beleggen, wat de koersen ook doen. Actief beleggen vergt veel tijd, kennis en moeite om het resultaat van passief beleggen op de langere termijn te kunnen verslaan. De meerderheid van actieve beleggers slaagt er niet in om de markt te verslaan.

Om mezelf en deze theorie te testen, doe ik sinds eind augustus 2022 een soort van competitie met … nou ja, mezelf. Ik heb twee identieke cash bedragen beschikbaar, waarmee ik mijn pilaar “groei” wil aanvullen en de komende tijd dus mijn posities in groeibeleggingen wil uitbreiden.

Ik ga voor dit experiment twee verschillende strategieën volgen tot eind 2023:

  • Actief beleggen: alles handmatig, geen maandelijkse DCA 
  • Passief beleggen: niets handmatig, alleen maandelijkse DCA

Passief beleggen (DCA)

Het passieve deel van de test doe ik door maandelijks een vast bedrag te beleggen in de Invesco EQQQ NASDAQ-100 EQQQ ETF, met als doel om op een stressvrije manier posities op te bouwen in groeiaandelen. Hiermee koop ik dus alleen en doe geen verkoop-transacties. Dit doe ik elke maand automatisch via het spaarplan van BUX Zero.

Actief beleggen (Trading)

Met het actieve deel daarentegen, zal ik via mijn account bij DEGIRO zowel regelmatig in- en uitstappen op posities. Noem het swing-tradenmomentum-traden of hoe je ook wilt. Bij snelle stijgingen en/of bearmarket-rallies, verkoop ik 10% tot 50% van mijn positie per keer. Ik ben ook met dit actievere deel nog altijd gericht op de lange(re) termijn, dus mijn streven is om in diverse bedrijven en ETF's een positie op te bouwen voor de komende jaren.

Het doel van het experiment

Ik heb eigenlijk twee doelen met dit experiment:

  1. Het lijkt tegenwoordig heel makkelijk om even snel geld te verdienen met actief handelen. Maar dat is maar voor weinig mensen weggelegd. Aangezien ik waarschijnlijk net zo weinig ervaring heb met actiever beleggen als de meeste mensen, geeft mijn experiment hopelijk een transparante en eerlijke kijk in het proces. Met de succesjes en de fouten, want die horen nou eenmaal bij het verhaal.
  2. Eind 2023 wil ik dus zien of ik, door wat actiever te beleggen, mijn passieve strategie heb kunnen verbeteren en of ik het alle tijd en moeite eigenlijk wel waard vond. Ik verwacht van niet overigens, maar alleen door het te doen kan ik dit aan mezelf kenbaar maken. Praktijk is praktijk, theorie blijft theorie.

En een experiment doen met een paar honderd euro, geeft mij niet genoeg “skin in the game”. En dus beleg ik in dit experiment met minimaal 10% en maximaal 20% van mijn belegde vermogen. Er staat dus wel degelijk genoeg op het spel om dit voor mijzelf serieus te nemen.

Voortgang

NB: rendement berekend op basis van beleggingen + cashpositie

Blijf op de hoogte!

Abonneer je net als 549 anderen op mijn nieuwsbrief. Kies voor directe notificaties zodra er een nieuw artikel online komt en/of de maandelijkse nieuwsbrief.

*Ik stuur je geen commerciële spam, beloofd!