Mijn Portfolio

Ik heb een gespreid portfolio dat na jarenlang optimaliseren, opgebouwd is uit een mix van aan de ene kant zeer risicovolle en aan de andere kant minder risicovolle assets. Hiermee zorg ik voor een balans waardoor ik beter kan slapen 😉 Hieronder de lijst met beleggingen en andere assets in mijn kern-portfolio.

Rendement dit jaar

Het is niet een al te best jaar te noemen, maar ook dit soort periodes horen erbij. Ik blijf positief voor de toekomst en neem voorlopig even elke maand de klap op mijn kin in ontvangst. Hieronder zie je de ontwikkeling van mijn rendement dit jaar (2022).

BIG Strategie

Mijn beleggingen doe ik op basis van mijn “BIG” strategie en bestaat uit de volgende drie lagen:

Bescherming dient als anker voor mijn portfolio, inkomen via dividend is waar ik uiteindelijk van wil leven en groeibeleggingen gebruik ik om de andere twee pilaren mee aan te vullen.

Een simpele, maar heel effectieve strategie die ik volhoud door maandelijks te beleggen via de dollar-cost-averaging methode (80%) en deels via handmatige beleggingen (20%) te doen. Mijn focus is er altijd op gericht om de drie pilaren binnen mijn portfolio in balans te houden, via een voor mij gezonde mix van risico en rendement.

Zo heb ik een constante flow tussen de pilaren om richting mijn doel te blijven investeren: uiteindelijk grotendeels in staat zijn te leven van passief inkomen en zodoende meer tijd vrij te kunnen maken voor niet-werk gerelateerde bezigheden.

Actief vs Passief (groei)beleggen

Verreweg de meeste beleggers zullen er goed aan doen om maandelijks passief te beleggen, wat de koersen ook doen. Actief beleggen vergt veel tijd, kennis en moeite om het resultaat van passief beleggen op de langere termijn te kunnen verslaan. De meerderheid van actieve beleggers slaagt er niet in om de markt te verslaan.

Om mezelf en deze theorie te testen, doe ik sinds eind augustus 2022 een soort van competitie met … nou ja, mezelf. Ik heb twee identieke cash bedragen beschikbaar, waarmee ik mijn pilaar "groei" wil aanvullen en de komende tijd dus mijn posities in groeibeleggingen wil uitbreiden.

Ik ga voor deze test twee verschillende strategieën volgen tot eind 2023:

  • Actief beleggen: alles handmatig, geen maandelijkse DCA 
  • Passief beleggen: niets handmatig, alleen maandelijkse DCA

Passief

Het passieve deel van de test doe ik door maandelijks een vast bedrag te beleggen in de Invesco EQQQ NASDAQ-100 EQQQ ETF, met als doel om op een stressvrije manier posities op te bouwen in groeiaandelen. Hiermee koop ik dus alleen en doe geen verkoop-transacties. Dit doe ik elke maand automatisch via het spaarplan BUX Zero.

Actief

Met het actieve deel daarentegen, zal ik via mijn account bij DEGIRO zowel regelmatig in- en uitstappen op posities. Noem het swing-traden, momentum-traden of hoe je ook wilt. Bij snelle stijgingen verkoop ik 10% tot 50% van mijn positie per keer. Ik ben ook met dit deel nog altijd gericht op de lange(re) termijn, dus mijn streven is om in diverse bedrijven en ETF's een positie op te bouwen voor de komende jaren.

Het doel is om eind 2023 te zien of ik, door wat actiever te handelen, mijn passieve strategie heb kunnen verbeteren en of ik het alle tijd en moeite eigenlijk wel waard vond. Ik verwacht van niet overigens, maar alleen door het te doen kan ik dit aan mezelf kenbaar maken. Praktijk is praktijk, theorie blijft theorie.

Voortgang

NB: rendement berekend op basis van beleggingen + cashpositie

Het Portfolio Experiment (2023)

Ik test graag theorieën in de praktijk. Zo ook verschillende portfolio stijlen. Ik heb dit in het verleden altijd gedaan met fictieve bedragen en historische data. Dit keer echter "live" en met echt geld, want dan staat er wat op het spel.

Ik heb zeven verschillende portfolio’s samengesteld (en gekopieerd) en hier bij Trading212, via zogeheten "pies" / mandjes, een beleggingsplan van maandelijks 100 euro per portfolio ingesteld.

Blijf op de hoogte!

Abonneer je net als 541 anderen op mijn nieuwsbrief. Kies voor directe notificaties zodra er een nieuw artikel online komt en/of de maandelijkse nieuwsbrief.

*Ik stuur je geen commerciële spam, beloofd!