Mijn “BIG” beleggingsstrategie

Ik investeer volgens mijn eigen “BIG” strategie, die bestaat uit drie elementen: bescherming, inkomen en groei. Bescherming dient als anker voor mijn portfolio, inkomen via dividend is waar ik uiteindelijk deels van wil leven en groeibeleggingen gebruik ik om de andere twee mee aan te vullen. Een simpele, maar heel effectieve strategie die ik volhoud door maandelijks te beleggen via de dollar-cost-averaging methode (80%) en deels door handmatige beleggingen (20%) te doen.

Mijn focus is er altijd op gericht om deze drie elementen binnen mijn portfolio in balans te houden, via een voor mij gezonde mix van risico en rendement. Zo heb ik een constante flow tussen deze drie om richting mijn doel te blijven investeren: uiteindelijk grotendeels in staat zijn te leven van passief inkomen en zodoende meer tijd vrij te kunnen maken voor niet-werk gerelateerde bezigheden.

Wat is het doel van elke belegging?

Ik zie soms portfolio’s van mensen die meer dan 50 beleggingen hebben. Van individuele aandelen tot meer dan 10 of 20 ETF’s. Twintig crypto’s, van bekende namen tot exotische projecten. Een wirwar van assets die alle kanten op gaan.

Ieder doet z’n ding natuurlijk en ook kan ik niets zeggen over de strategie van anderen. Maar bij mij helpt het altijd om een portfolio samen te stellen op basis van een overkoepelende structuur. En die structuur werkt voor mij het beste, wanneer ik mijn beleggingen kan indelen naar doel. 

De meesten zullen waarschijnlijk als doel hebben “er rijker van te worden”. Dus voornamelijk gericht op groei van kapitaal. En dus inherent het stijgen van de koers van elke belegging. Maar voor mij is dit niet genoeg en te ontastbaar. Als ik puur op groei zou richten, dan zou ik in tijden als deze toch aanzienlijk zenuwachtig worden. Immers, groei krijgt in onzekere tijden de hardste klappen.

Structuur

Elke belegging heeft voor mij dus een doel. En ik zet de structuur van mijn portfolio en het doel van elke belegging op een rijtje. Ik hanteer daarvoor drie categorieën:

1. Bescherming

ASSETBIJ
GoudGoldRepublic
EuroBunq Bank
US DollarBunq Bank

Het doel van de beleggingen in deze categorie is precies hoe het klinkt: het beschermen van (een deel) van mijn opgebouwde vermogen. De assets binnen deze eerste categorie moeten tenminste mijn koopkracht beschermen of een noodzakelijke buffer bieden in moeilijke tijden. 

Goud groeit al jaren invers (omgedraaid) met de koopkracht mee. Doordat geld elk jaar minder waard wordt (inflatie), kun je er simpelweg over een paar jaar minder mee kopen dan nu. Goud beschermt mijn koopkracht, door gestaag te groeien in waarde.

Cash is het deel dat ik gebruik om mijn rekeningen van te betalen en om een buffer aan te houden voor onvoorziene omstandigheden. Over het algemeen hoor je iedereen roepen dat cash een garantie is voor koopkrachtverlies, door de inflatie. Maar in voornamelijk onzekere tijden als deze, wanneer de koersen van bijna alle beleggingen dalen, geeft cash de mogelijkheid om die beleggingen tegen lagere koersen te kopen. Het dempt als het ware de volatiliteit van mijn totale portfolio.

2. Inkomen

ASSETBIJ
Vanguard High Dividend ETF (VHYL)DEGIRO / BUX

Inkomen is waar je doorgaans van leeft. Waar je al je rekeningen van betaalt. Inkomen geeft je de mogelijkheid om te kunnen blijven kopen wat je nodig hebt om te blijven leven in deze wereld. Zonder inkomen moet je beleggingen verkopen om van te kunnen leven.

En dat is niet ideaal. Zeker niet als je in de opbouwfase zit van je leven. Nu valt doorgaans een salaris in deze categorie, of een inkomen uit onderneming. Dat is technisch gezien geen asset, maar zo zie ik het wel. Een baan, een onderneming: het zijn assets die inkomen produceren.

Daarnaast zijn er nog beleggingen die inkomen geven. Denk hierbij aan dividendaandelen of dividend-etfs. Daarom heb ik een deel van mijn portfolio geïnvesteerd in de Vanguard All-World High Dividend Yield ETF. Die geeft mij op jaarbasis een inkomen van ongeveer 3-5% van het geïnvesteerd vermogen. Met dit inkomen kan ik extra beleggingen kopen of het geld gebruiken om (deels) mijn rekeningen van te betalen.

Daarnaast heb je natuurlijk nog andere assets die inkomen kunnen genereren. Een huis dat je verhuurt, een vakantiewoning via Airbnb, obligaties en stablecoins (crypto) die je een mooie rente geven. Alles met z'n eigen risico natuurlijk.

Waar het om gaat, is dat deze tweede categorie wat mij betreft niet kan ontbreken in mijn portfolio. Inkomen geeft mij staying-power in goede en slechte tijden.

3. Groei

ASSETBIJ
Invesco NASDAQ-100 ETF (EQQQ)BUX
Individuele groeiaandelenDEGIRO
Bitcoin & EthereumBTC Direct
StartupsDiversen

En dan hebben we de meest populaire categorie voor veel (nieuwe) beleggers: groei! Want echt rijk word je niet van categorie 1 en 2. Vermogen bouw ik grotendeels op door tenminste een deel van mijn geld te investeren in beleggingen die over een langere periode een mooie koerswinst kunnen laten zien. Al deze beleggingen hebben in het verleden een enorm winstpotentieel gegeven. En daarom hoort deze categorie er voor mij gewoon bij.

“Alles of niets” is geen strategie

Dan is het natuurlijk nog zaak om een portfolio zodanig in te richten, dat je een gezonde mix en verhouding hebt tussen risico en rendement. Alles in cash of goud houden, zal je waarschijnlijk niet veel verlies en stress geven, maar je vermogen zal er niet (snel) van groeien.

Alles geïnvesteerd hebben in beleggingen die inkomen geven, zal je vermogen ook tergend langzaam doen groeien. En overmatig in groeiaandelen of crypto beleggen, betekent het nemen van enorme risico's. Iedereen weet inmiddels hoe dat risico kan uitpakken. Mensen verliezen hun hele vermogen en kunnen er niet van slapen. Of erger.

Alles of niets is dus geen strategie voor mij. Maar wat is dan een fijne verhouding?

Om heel eerlijk te zijn staat dit voor mij niet vast. Ik ben op basis van de marktontwikkelingen en de hoogte van mijn vermogen, altijd bezig om de mix aan te passen met een paar procent hier en daar. 

Vroeger, toen ik net begon met werken, had ik het meeste in groei zitten. Logisch ook. Ik had niet eens vermogen om te beschermen 😉 Maar nu ik een gezin heb, ouder ben EN meer vermogen heb, zou het redelijk desastreus zijn als ik veel van mijn opgebouwde vermogen zou zien verdampen.

De ideale mix

Een ideale mix bestaat dus voor mij nog niet, maar over het algemeen hanteer ik een systeem van drie soorten verhoudingen, gebaseerd op marktontwikkelingen EN mijn eigen persoonlijke situatie. Want ook die speelt mee bij het bepalen van een goede risico/rendement mix.

Bij een gierende bull-markt heeft het voor mij weinig zin om heel veel cash en goud aan te houden. Dan doen juist de groeiaandelen en bijvoorbeeld crypto’s het heel goed. Maar in een dalende of onzekere markt wil ik belegd zijn met minder risico.

Hierdoor krijg ik de volgende verhoudingen en situaties:

BULLBEARANDERS
Bescherming20%40%1/3
Inkomen20%40%1/3
Groei60%20%1/3

De winst die voornamelijk uit groeibeleggingen moet komen, gaat doorgaans richting assets die onder bescherming en inkomen vallen. Zo neem ik winst in goede tijden (bull market) en vul ik die eerste categorieën aan, voor in slechte tijden (bear market). 

Je ziet hierboven, dat ik dus voornamelijk de verhouding aanpas tussen de drie categorieën (en binnen de categorie komen er soms assets bij en gaan er beleggingen af). En ja, op dit moment is dat meer gericht op inkomen en bescherming dan op groei. Maar, ik ben groei wel weer maandelijks aan het aanvullen. Want de markt zal hoogstwaarschijnlijk een keer gaan draaien naar een volgende bull-markt. 

Hoe lang dat duurt? Geen idee. Maar ik heb geen haast en zit voorlopig met mijn huidige verdeling wel prima. Ik kan er rustig van slapen en heb genoeg bescherming en inkomen om een verdere bear-market en eventuele recessie te “overleven”. En tegelijkertijd zit ik ook nog altijd voldoende in groeibeleggingen, voor wanneer de markt onverwachts de andere kant op draait.

Blijf op de hoogte!

Abonneer je net als 539 anderen op mijn nieuwsbrief. Kies voor directe notificaties zodra er een nieuw artikel online komt en/of de maandelijkse nieuwsbrief.

*Ik stuur je geen commerciële spam, beloofd!