De eerste maand van het nieuwe jaar zit erop en het lijkt alsof we allemaal eventjes wat adem hebben kunnen halen, na een teleurstellend 2022. Ook ik ben natuurlijk blij dat veel van mijn beleggingen weer eens wat groene cijfers laten zien. Maar ik ben me tegelijkertijd wel heel bewust van de problemen die nog altijd rondspoken.

Zo zitten we nog altijd in een fase waarin de Centrale Banken de rente blijven verhogen en ook staat de inflatie nog niet op de gewenste 2%. Ja, de inflatie lijkt af te nemen in veel landen, maar nog altijd betekent dat dat het leven duurder wordt.

De uitdaging van de Centrale Bankiers is om de inflatie te blijven bestrijden en niet te vroeg te stoppen met renteverhogingen. Dat zou immers de inflatie weer een nieuwe impuls kunnen geven en dan krijgen weer veel van hetzelfde als in 2022, maar dan wellicht NOG erger.

Sombere vooruitzichten voor 2023?

De markten prijzen over het algemeen dit soort nieuws goed in, dus zou je wellicht denken dat we met deze stijgende koersen helemaal “back to normal” zijn. Maar ik heb er toch een hard hoofd in. Er komen steeds meer berichten naar buiten dat veel bedrijven niet zo rooskleurig denken over 2023. Er zijn al vele ontslagen aangekondigd en ook geeft o.a. in Nederland het MKB aan dat ze somber zijn over de vooruitzichten van hun eigen sectoren en de economie in het algemeen.

Die zorgen zijn wellicht het gevolg van de effecten in 2022 en staan dus nog vers in het geheugen. Dat kan de toekomstverwachtingen onnodig negatief kleuren. Maar dat is geen zekerheid en blijft speculatie. Feit wil dat wanneer we nog een stel stevige verhogingen van de rente krijgen, de huizenmarkt en bedrijfswinsten het nog wel eens lastig kunnen gaan krijgen. Wat weer gevolgen kan hebben voor de werkloosheid en zodoende door gaat werken in de bestaanszekerheid van veel mensen.

Die onzekerheid is ook wat normaal gesproken doorwerkt in de markten. In januari was het echter voornamelijk een gevoel van opluchting: nieuw jaar, nieuwe kansen, nieuwe energie. Zelf blijf ik voorzichtig, om maar niet te snel euforisch te worden.

Mijn portfolio: +15,3%

Ook al ben ik nog voorzichtig in mijn eigen toekomstbeeld (of noem het realistisch), ik ben natuurlijk ook niet vies van positief rendement. In januari deden mijn beleggingen +15,3% en met name de zeer speculatieve beleggingen stegen fors.

Zwaar afgestrafte beleggingen zoals crypto en groei(tech)aandelen stormden de hekken uit, met rendementen van +20% tot +60%. Ongekende stijgingen, in mijn beleving. Zeker voor slechts een maandje. Natuurlijk is dit in het grotere geheel een doekje voor het bloeden, na een jaar van -24% rendement.

Zilver was de enige belegging die een verlies liet zien in de eerste maand van het jaar. En Coinbase, Bitcoin en de VanEck Blockchain ETF waren de absolute winnaars (die overigens ook het meeste verlies hadden in voorgaande maanden). Je kunt de prestaties van al mijn afzonderlijke beleggingen hier zien.

Experimenten

Zowel mijn Trading Experiment als mijn Portfolio Experiment beleefden ook een zeer goede maand, met enorme verschillen tussen nu en de stand op 1 januari. Ook hier hadden de risk-on beleggingen de overhand. Niet gek, want dit is het algemene plaatje overal op de beurzen.

De komende maanden

Ik blijf de komende maanden voorzichtig inleggen via mijn maandelijkse strategie. Ik heb nog altijd meer dan 20% cash staan, wat ik de komende 10 maanden blijf inleggen met een vast bedrag. Wat het dan ook wordt, een verdere stijging of daling, ik zie het allemaal wel.

Blijf op de hoogte!

Abonneer je net als 549 anderen op mijn nieuwsbrief. Kies voor directe notificaties zodra er een nieuw artikel online komt en/of de maandelijkse nieuwsbrief.

*Ik stuur je geen commerciële spam, beloofd!

Financieel blogger en actief belegger sinds 2006. Schrijft sinds 2019 via z'n blog en nieuwsbrief over personal finance, investeren en de economie.

Reageer