Misschien was het omdat de achtbaan van november tot januari nog vers in het geheugen stond, maar februari voelde voor mij als een maand waarin er niet heel veel gebeurde. Niet dat er helemaal niets aan de hand was, maar het begin en slot van de beurzen en van mijn eigen beleggingen ontliepen elkaar niet veel.

Nog altijd verhogen de Centrale Banken de rentes en het ziet er voorlopig niet naar uit dat de “pivot” aanhangers gelijk krijgen. Heel eerlijk gezegd hebben ook de “crash” ambassadeurs niet heel veel in de melk te brokkelen. Er gaat iemand ooit gelijk krijgen, maar who knows…who cares?

Wanneer ik kijk naar wat er nou eigenlijk op de beurzen is gebeurd in de afgelopen maanden, dan valt al snel op dat we eind februari op exact hetzelfde niveau stonden als in mei, juli, september, november en december. Juist ja: het gaat op en neer, maar er lijkt geen sprake van een duidelijke trend. Nou ja, als er al een trend te ontdekken is – misschien de neerwaartse trend.

En dit soort “choppy” markets is ook wat veel beleggers onrustig kan maken. Je ziet je beleggingen dalen en stijgen, maar na maanden lijkt het boeltje simpelweg om een evenaar te dansen.

S&P 500

Kijk hierboven maar eens naar de S&P 500 (VS) in de afgelopen 12 maanden. Lagere toppen, zeker. Lagere bodems ook. Maar over het algemeen een zijwaartse markt die al maanden om de 4.000 punten heen danst.

NASDAQ 100

De NASDAQ-100 index is dan wel van hoger gedaald, maar ook hier in het in feite al sinds juni 2022 een dansje rond de 12.000 punten. Een leuke markt om ritjes te maken van een paar weken, zoals we in januari duidelijk hebben gezien. Maar voor een DCA belegger wellicht niet heel spannend te noemen, omdat er gewoonweg geen duidelijke opwaartse trend te ontdekken is.

De vraag is dan ook wat er de komende 12 maanden gaat gebeuren. Krijgen we meer van hetzelfde of kiezen de markten een duidelijke trend omhoog of omlaag? Ik ben persoonlijk van mening dat het er om zal hangen. De onderliggende cijfers van de economie, de vooruitzichten en de harde uitspraken van de Centrale Banken over hun rentebeleid doen mij vermoeden dat de waarschijnlijkheid meer neigt naar een daling.

Maar ook kan het zijn dat die daling gewoonweg even de komende weken door gaat zetten, om in de lente een soort opleving te krijgen. Maart en April zijn over het algemeen goede maanden voor de beurzen, zelfs in bear-markets (met uitzondering van 2009).

“Sell in May and go away” komt daarna, dus wie weet…

Mijn portfolio: +15,5%

Portfolio schommelingen in februari 2023

Eind februari stond mijn kernportfolio dit jaar op +15,5%. Dat is 0,2% rendement meer dan eind januari. Zoals ik al zei: niet veel aan de hand dus. Ik had een maandje op vakantie kunnen gaan zonder internet en dan had ik gewoonweg niets gemist, zo lijkt het.

Wel waren er wat bewegingen en verschillen binnen mijn portfolio. Na de enorme stijging van januari namen veel posities in februari even pauze. Met uitzondering van Coinbase, want die ging nog even +10%. Shopify deed, na een enorme run-up ervoor, in een maand tijd maar liefst -16%. Al met al een beetje water van het ene glas, naar het andere glas.

Zilver doet het dit jaar niet heel lekker. Het is de enige verliesgevende positie in mijn portfolio, met maar liefst -15% year-to-date. Maar goed, er moeten ook verliezers bij zitten natuurlijk. Wel iets om even in de gaten te blijven houden, qua ontwikkeling.

Experimenten

Zowel mijn Trading Experiment als mijn Portfolio Experiment beleefden ook een gemiddelde maand, met relatief weinig verschillen tussen nu en de stand op 1 februari.

Wel merk ik op dat mijn actievere strategie het op dit moment wint van mijn passieve strategie (Trading Experiment). Door de dagelijkse en wekelijkse bewegingen kan ik beter inspelen op de dalingen en stijgingen in mijn trading account, dan het simpelweg maandelijks inleggen van een vast bedrag. Het passieve gedeelte doet in 2023 zo'n +1,2% en het actievere gedeelte op +8,5%.

De komende maanden

Ik blijf de komende maanden voorzichtig inleggen via mijn maandelijkse strategie. Ik heb nog altijd meer dan 15% cash staan, wat ik de komende tijd blijf inleggen met een vast bedrag. Wat het dan ook wordt, een verdere stijging of daling, ik zie het allemaal wel. En ondertussen hoop ik natuurlijk met mijn Trading potje ook weer wat leuke ritjes te maken.

We gaan het zien!

Blijf op de hoogte!

Abonneer je net als 549 anderen op mijn nieuwsbrief. Kies voor directe notificaties zodra er een nieuw artikel online komt en/of de maandelijkse nieuwsbrief.

*Ik stuur je geen commerciële spam, beloofd!

Financieel blogger en actief belegger sinds 2006. Schrijft sinds 2019 via z'n blog en nieuwsbrief over personal finance, investeren en de economie.

Reageer