Bitcoin DCA Experiment

Zo'n beetje 80% van mijn beleggingen verlopen automatisch, via een maandelijkse inleg (Dollar Cost Averaging). Om te zien wat het zou doen wanneer ik drie verschillende strategieën zou inzetten om Bitcoin te kopen, deed ik tussen november 2022 en half januari 2023 (10 weken lang) een testje.

Allereerst vroeg ik op Twitter hoe de meningen ervoor stonden:

Ik heb per strategie €500 beschikbaar gesteld, dus in totaal €1.500 voor deze test. Lumpsum is het principe waarbij je in een keer het gehele beschikbare bedrag belegt.

Limit orders zijn koersen waarop een order uitgevoerd wordt. In deze test heb ik vijf BTC prijsniveaus gepland die liggen tussen €11.000 tot €16.000. Zou de koers daar komen, dan zou mijn mijn order gevuld worden en kocht ik een plukje Bitcoin voor een bedrag van €100 per order.

En dan nog de favoriet van de meeste beleggers, Dollar Cost Averaging (DCA). De strategie waarbij je periodiek voor een vast bedrag investeert. Ik heb daarom voor deze test 10 weken lang, elke vrijdag een overschrijving ingepland, zodat er automatisch €50 in Bitcoin geïnvesteerd werd.

Resultaat en conclusie

Tien weken lang inleggen is natuurlijk niet bepaald “lange termijn investeren”, maar het gaf me inzicht in het proces. Bitcoin zat maandenlang in een krappe range tussen €15.000 en €17.000, dus echt spannend was het niet. Dat betekende ook dat zowel Lumpsum als DCA er goed en vergelijkbaar uit zijn gekomen.

Er waren geen enorme dalingen, dus mijn limietorders zijn niet gevuld (afgezien van de eerste). Er is hierdoor een situatie ontstaan waarbij zowel DCA als Lumpsum het volledige bedrag hebben benut. Maar nog voordat er limietorders gevuld zijn, schoot Bitcoin half januari alweer omhoog. En dus sta je in zo'n geval aan de zijlijn te wachten met je cash.

Dat “de boot missen” heeft niet mijn voorkeur. En dus heb ik besloten om door te gaan met mijn Bitcoin investeringen via de DCA-strategie. Elke maand blijf ik een vast bedrag inleggen. Het zorgt ervoor dat ik na verloop van tijd een gemiddeld bedrag krijg en dat ik de boot niet mis.

Het resultaat 👇🏻

Blijf op de hoogte!

Abonneer je net als 549 anderen op mijn nieuwsbrief. Kies voor directe notificaties zodra er een nieuw artikel online komt en/of de maandelijkse nieuwsbrief.

*Ik stuur je geen commerciële spam, beloofd!