Beleggen in crypto

Bijna iedereen die ik spreek heeft wel eens gehoord van crypto. Voornamelijk doordat er de afgelopen jaren enorm veel media-aandacht was, na de bizarre prijs-explosies die de digitale cryptomunten en projecten hebben gezien. Maar ondanks dat velen er van gehoord hebben en over mee kunnen praten, zijn er lang niet zoveel mensen die in crypto beleggen. Te eng, te vaag, te shady of simpelweg te lastig om op een veilige manier aan te komen.

En laat ik voorop stellen dat je NOOIT in iets moet beleggen, waar je niets van weet. Dat is vragen om problemen en kun je meer zien als gokken dan investeren. En niet elk type investering is voor iedereen.

Doe dus vooral je eigen onderzoek, vorm je eigen mening en wees altijd kritisch!

Mijn ervaring met beleggen in crypto

Ik ben begin 2017 begonnen met een beetje geld te beleggen in cryptovaluta en crypto-projecten. En ik kan je zeggen dat het een enorme achtbaan is geweest in de afgelopen jaren. Ik ben van slechts een paar honderd euro in Bitcoin, naar duizenden euro's in vage en veelbelovende projecten en tokens gegaan – en weer terug.

Op een gegeven moment had ik in 2018 meer dan 30 verschillende cryptovaluta en tokens. Verreweg de meesten hiervan heb ik inmiddels niet meer. Sterker nog: ik heb er nog maar twee: Bitcoin en Ethereum.

Er zijn duizenden crypto's en ik ben ervan overtuigd dat meer dan 90% op niets uit gaat lopen. Ja, je kunt enorme winsten behalen met diverse crypto's, maar dit vergt of een flink portie geluk of een behoorlijke investering aan tijd en focus.

Waarom Bitcoin en Ethereum?

Tijd en focus om alles in de gaten te houden, heb ik gewoonweg niet. Maar ik wil ook niet aan de zijlijn staan, want ik geloof in de toekomst van crypto. Alleen, ik heb geen flauw idee hoe die toekomst er precies uit gaat zien en welke crypto-projecten uiteindelijk als winnaars uit de bus gaan komen. En daarom heb ik ervoor gekozen om te beleggen in de twee grootste cryptovaluta: Bitcoin en Ethereum.

Bitcoin is de langstlopende en vertegenwoordigt voor mij een vorm van digitaal goud (hard digital money). Dat is het voornaamste. Verder heeft het de potentie om als veilig internet protocol (nog nooit gehackt) te fungeren en een gedecentraliseerd betaalnetwerk te worden. Veel bedrijven zijn op dit moment op Bitcoin aan het bouwen.

Ethereum is voor mij meer een speculatieve belegging in een protocol waarop veel apps / toepassingen kunnen worden gebouwd, waar Bitcoin op dit moment niet direct geschikt voor is. Denk aan programmeerbare slimme toepassingen die gecentraliseerde databases op dit moment vervullen. Ethereum heeft inmiddels een enorm aantal ontwikkelaars en bedrijven die geïnvesteerd zijn in de toekomst van het netwerk.

Deze twee zijn voor mij de afgelopen jaren de beste manier gebleken van beleggen in crypto. Het is een “innovation play” voor mij. Een toekomst-investering die, net zoals met startups, heel groot of helemaal niets wordt.

Verder zijn netwerk-effecten en adoptie voor mij belangrijk bij dit soort nieuwe innovaties. Hoeveel gebruikers en ontwikkelaars heeft het en voldoet het aan z'n belofte? We hebben namelijk al vaker gezien in de geschiedenis, dat niet altijd de beste technologie als winnaar uit de bus komt. Voor mij hebben zowel Bitcoin als Ethereum op dit moment de meeste adoptie. Mocht dat in de toekomst veranderen, dan zal ik niet schromen om mijn beleggingen hierop aan te passen.

Natuurlijk zijn er veel meer crypto's en ik heb met mijn keuze voor Bitcoin en Ethereum niet zoveel winst geboekt als vele mensen die in andere protocollen en tokens hebben geïnvesteerd en gespeculeerd. Maar voor mij zijn deze twee dus misschien beter vergelijkbaar met Apple en Microsoft: genoeg winstpotentie met een mate van zekerheid qua bestaan. Niet te spannend, niet te saai – gewoon prima voor een belegger als ik, die een gemiddeld risico-profiel heeft.

Bitcoin en Ethereum kopen

In de afgelopen jaren heb ik waarschijnlijk al via meer dan 20 platforms in Bitcoin en Ethereum gehandeld en geïnvesteerd. Elke keer was er wel weer eentje die qua gemak er bovenuit stak. De ontwikkelingen gaan immers heel hard. Je hebt op dit moment heel wat partijen waar je veilig kan beleggen in crypto – in welke vorm dan ook. Er valt voor iedere aanbieder wel wat te zeggen en iedere belegger heeft zijn eigen voorkeuren.

Voor mij heeft het inmiddels wel de voorkeur om zowel Bitcoin en Ethereum te kopen via een Nederlandse partij. En ik wil mijn crypto niet bewaren bij die partijen, maar zelf bewaren op een hardware wallet.

En dus doe ik mijn aankopen / investeringen via twee aanbieders:

De reden waarom ik voor deze aanbieders kies, is omdat ik bij hen via een maandelijkse automatische incasso een vast bedrag aan Bitcoin en Ethereum kan kopen.

Dit wordt na afschrijving automatisch van euro's omgezet in BTC en ETH en naar mijn eigen hardware wallet gestuurd. Ik spaar hierdoor als het ware elke maand een beetje, zonder mij druk te hoeven maken om de koers. Geeft rust en is tot nu toe voor mij een hele goede manier om te beleggen in crypto.

Nederlandse platformen om in crypto te beleggen

Dat ik het bij deze twee aanbieders houd en slechts in Bitcoin en Ethereum investeer, wil natuurlijk niet zeggen dat iedereen dat moet doen. Doe vooral zelf goed onderzoek in wat en waar je wilt beleggen, investeren en speculeren. Een aantal Nederlandse aanbieders die de mogelijkheid bieden om, naast Bitcoin en Ethereum, in vele andere cryptoprojecten te investeren zijn onder andere:

De meesten bieden ook aan om jouw crypto's daar op te slaan en bewaren, zodat je niet zelf aan de slag hoeft met jouw eigen hardware wallet. Dat is voor beginners vaak laagdrempeliger. En ik merk in mijn eigen omgeving dat vooral BLOX erg populair en gebruiksvriendelijk is.

→ In het register van De Nederlandsche Bank vind je alle crypto-aanbieders met een officiële registratie in Nederland.

Wereldwijde aanbieders

En dan heb je buiten de oerhollandse aanbieders natuurlijk nog vele grote platformen die wereldwijd opereren: Kraken en Binance bijvoorbeeld. Aangezien hier nog wel heel wat regels en wetten onduidelijk zijn, ben ik hier zelf niet zo'n fan meer van en zou ik het persoonlijk bij een van bovenstaande Nederlandse aanbieders houden. En het hoeft ook niet internationaal, want op eigen bodem hebben de meeste mensen al genoeg keus. Doe vooral goed je eigen onderzoek.

Staking

Staking is het mechanisme waarbij je jouw coins vastzet en hier een vergoeding voor ontvangt, in de vorm van rente (staking rewards). Ook al kan dit een mooie manier zijn om passief rendement te krijgen op assets die je voorlopig niet wilt verkopen, ben ik er toch geen fan van. Meestal worden die coins vanuit cryptobedrijven uitgeleend aan andere partijen om er zo aan te verdienen en jouw die rente uit te kunnen betalen.

Maar zoals ik al vaker gezien heb in afgelopen jaren, voeg je hierdoor vaak juist meer risico toe dan crypto toch al heeft. Het kan namelijk zijn dat de partij waar die coins aan uitgeleend worden, failliet gaat en dan ben je jouw crypto hoogstwaarschijnlijk kwijt. Het is ook niet nodig, want de potentiële rendementen op crypto-assets zijn al zodanig hoog, dat die paar extra procenten rente niet veel toevoegen. Ik blijf er zelf van weg, maar doe vooral wat je zelf bevalt. 🙂

Hardware wallets: zelf jouw crypto opslaan

Wil je nu zelf jouw eigen crypto’s beheren en niet opslaan of bewaren in de app van een van bovenstaande aanbieders, koop dan een hardware wallet. Dit is een soort usb stick waarmee je zelf jouw eigen wallets hebt. Een stuk veiliger dan een online service of een app, mits je natuurlijk die hardware wallet niet kwijtraakt. Want dat vergeten ook veel mensen: er is niemand die jouw crypto kan redden, als je zelf niet de verantwoordelijkheid neemt over jouw eigen wallet en wachtwoord.

Ik maak gebruik van zowel de Trezor als de Ledger hardware wallet. Beiden zijn vanaf de officiële websites van Trezor en Ledger te koop. Ook bij Bol en Amazon vind je ze, maar ik ben er zelf voorstander van om het rechtstreeks bij de leverancier te bestellen, omdat je dan zeker weet dat het originele producten betreft.

Beleggen in crypto voor beginners

Heb je nou nog nooit wat gedaan met crypto en wil je, na een stevig portie onderzoek, een begin maken met beleggen erin? Als ik zelf opnieuw zou moeten beginnen met een heel klein bedrag, dan zou ik simpelweg een account aanmaken bij een van de Nederlandse aanbieders als Bitvavo, BLOX of een van de anderen hierboven. Daar koop, verkoop en bewaar je jouw crypto zonder al te veel poespas. Verreweg het gemakkelijkste.

Zou ik toch wat serieuzer worden en met grotere bedragen gaan beleggen in crypto, dan zou ik persoonlijk toch ervoor kiezen om een hardware wallet van Trezor of Ledger aan te schaffen. Of misschien een combi van beiden: deels in eigen beheer en deels in beheer van een (Nederlandse) aanbieder. Dan loop je in ieder geval niet het risico dat je alle crypto kwijt bent als er iets mis gaat met jouw hardware wallet of bij die derde partij.

En wil je net als ik maandelijks met een vast bedrag sparen in Bitcoin en Ethereum, dan kan dat via het Bits programma van Bitonic (alleen BTC) en het spaarplan van BTC Direct (BTC en ETH).

Blijf op de hoogte!

Abonneer je net als 549 anderen op mijn nieuwsbrief. Kies voor directe notificaties zodra er een nieuw artikel online komt en/of de maandelijkse nieuwsbrief.

*Ik stuur je geen commerciële spam, beloofd!